Cara Order Minuman Starbucks

Posted on

Starbucks Coffee telah memasuki Malaysia sejak awal 2000-an. Kedai kopi antarabangsa ini di hampir ada semua negara di dunia.

Di Malaysia, Anda boleh mencari Starbucks di bandar-bandar besar. Malah, kedai kopi ini juga terdapat di beberapa lapangan terbang utama di Malaysia.

Pendek kata, kedai kopi Starbucks sudah sangat popular dan disukai oleh rakyat Malaysia.

Walaupun harga kopi Starbucks hampir MYR16.0, rakyat Malaysia tidak keberatan.

Malah Starbucks Malaysia sendiri memanjakan pengguna dengan menawarkan program yang memberi manfaat kepada pengguna, seperti ganjaran reward Starbucks card dan promo yang menarik melalui bank penerbit kad kredit.

Adakah Anda kali pertama ke Starbucks Coffee? Jangan malu kerana kami akan memberi panduan bagaimana untuk memesan minuman di Starbucks dan beberapa petua berguna lain. Jom lihat maklumat lengkap di sini.

Starbucks menjual minuman kopi dalam pelbagai saiz kaca/gelas. Sebelum membincangkan cara order minuman Starbucks secara terperinci, mula-mula Anda mesti mengenal pasti jenis kaca Starbucks.

 • Tall 12oz (354 ml)
 • Grande 16oz (473 ml)
 • Venti 20oz (591 ml)
 • Short 8oz (236 ml)
 • Trenta 31oz (916 ml)

Saiz kaca yang paling biasa yang boleh didapati di seluruh Indonesia Malaysia ialah Tall, Grande, dan Venti.

Kaca Tall mengandungi sedikit espresso atau bersamaan satu pukulan tunggal.

Sementara itu, satu gelas bersaiz besar mengandungi espresso ganda (double shot) dan Venti mengandungi tiga kali lebih banyak espresso (triple shot).

Kita boleh meminta jumlah espresso yang dikehendaki. Sebagai contoh, Anda ingin order minuman kopi dalam kaca Venti tetapi hanya mahu single shot espresso.

Jika Anda ingin meningkatkan dos espresso lebih daripada saiz kaca yang sesuai, Anda akan dikenakan bayaran tambahan.

Minuman di Starbucks Coffee di dominasi dengan pelbagai jenis racikan kopi.

Sebenarnya Anda tidak perlu dikelirukan memesan minuman di Starbucks kerana di kasir ada nama minuman berserta harga.

Cara Order Minuman Starbucks
Cara Order Minuman Starbucks

Cara Bayar Starbucks

Sebagai kedai kopi antarabangsa yang sudah mempunyai banyak cawangan di Malaysia, kaedah pembayaran di Starbucks cukup pelbagai.

Pertama, Anda boleh membayar secara tunai. Kemudian, Starbucks juga menyediakan mesin EDC untuk membayar menggunakan kad debit atau kad kredit.

Di samping kaedah pembayaran ini, Starbucks juga menyediakan program Kad Starbucks di mana pengguna yang memegang Kad Starbucks boleh berurus niaga di seluruh Starbucks di Malaysia menggunakan kad tersebut.

Cara Order Minuman Starbucks

Menu Starbucks Malaysia
Untuk dapatkan minuman starbucks dengan harga murah, sila gunakan coupon. Anda boleh dapatkan coupon di media sosial twitter, instagram dan facebook rasmi Starbucks sila follow je.

Selepas berbincang mengenai perkara di Starbucks, kini sudah tiba masanya untuk membincangkan cara order minuman di Starbucks.

 1. Datanglah ke kedai-kedai Starbucks Coffee, kemudian pergi ke cashier untuk memesan minuman.
 2. Sebutkan saiz kaca yang dipilih (Tall, Grande, atau Venti), jangan lupa menyebutkan jenis minuman Anda (panas atau sejuk) kerana kaca minuman panas atau sejuk berbeza.
 3. Pilih minuman yang Anda pesan. Beritahu cashier terus jika Anda ingin mengurangkan bilangan kiub ais, tambah sirap tambahan, dan sebagainya.
 4. Cashier akan menulis nama minuman yang dipesan, maka cashier akan menamakan kaca dalam nama Anda. Jika minuman sudah siap, nama Anda akan dipanggil.
 5. Bayar pesanan Anda dengan tunai, kad debit/kad kredit dan Kad Starbucks.
 6. Sila tunggu minuman Anda di meja sebelah barista atau cari meja yang tidak jauh dari barista supaya Anda mendengar apabila nama Anda dipanggil.

Itulah panduan cara order minuman Starbucks secara langsung di kedai.