Harga Kereta Honda Civic

Posted on

Mempunyai kereta sport adalah impian setiap orang. Sekarang salah satu kereta sport terbaik di Malaysia ialah Honda Civic Type R.

Kereta ini dipasarkan di Malaysia dengan harga RM107,485. Sememangnya, jika harganya lebih mahal, dari segi ciri dan prestasi jauh lebih tinggi daripada kereta ini.

Reka bentuk juga sejuk dan nampaknya sangat sporty seperti kereta lumba jalan yang sering kita lihat di filem-filem Hollywood.

Walaupun harga Honda Civic Type R sangat mahal, namun kereta ini dijual dengan baik di Malaysia.

Ramai orang ingin tahu prestasi Civic Type R, yang mempunyai keupayaan setara dengan kereta lumba.

Keupayaan ini tidak dapat dipisahkan dari enjin 2.0T VTEC yang dilengkapi dengan teknologi Turbo, supaya prestasinya luar biasa.

Jadi jangan bandingkan Civic Type R dengan Honda Civic Turbo yang secara kebetulan mempunyai kapasiti enjin kecil dan harga lebih murah.

Harga Kereta Honda Civic
Harga Kereta Honda Civic

Untuk mengetahui berapa harga Honda Civic Type R, sila rujuk ulasan berikut.

Spesifikasi Kereta Honda Civic

Honda Civic Type R berjaya mencatatkan namanya sebagai kereta pemacu roda hadapan yang paling cepat di litar Nurburgring, Jerman.

Pencapaian ini menjadikan Civic Type R menjadi salah satu kereta sedan terbaik di Malaysia, jadi wajar jika harganya sangat mahal.

Prestasi luar biasa ini tidak dapat dipisahkan daripada penggunaan enjin 4 silinder dengan 16 injap VTEC Turbo + injap DOHC konfigurasi yang dimaksimumkan oleh kapasiti enjin 1,996cc.

Enjin 2.0L juga menyokong teknologi PGM-FI (Direct Injection) yang menjadikan prestasi enjin lebih responsif.

Enjin Civic Type R juga dioptimumkan oleh teknologi Earth Dreams yang digabungkan dengan sistem penghantaran manual 6 kelajuan.

Honda hanya menyediakan varian manual supaya kereta lebih optimum apabila digunakan sebagai kereta lumba.

Di samping itu, Civic Type-R mempunyai 3 mod pemanduan yang menyediakan kawalan lengkap semasa memandu kereta ini.

Sekiranya anda ingin memandu santai, anda boleh memilih mod Comfort . Terdapat juga mod Sport dan +R Mod untuk mengoptimumkan prestasi enjin agar dapat memanfaatkan sepenuhnya kuasa.Velg Honda Civic R

Keupayaan enjin Civic Type R terbukti dengan kuasa maksima ia menghasilkan mencapai 301 PS yang boleh dicapai pada kelajuan enjin 6500 rpm.

Adapun tork puncak hingga 400 Nm pada 2,500 rpm hingga 4,500 rpm.

Berbekal kuasa dan tork yang besar, tentunya kemampuan percepatan Civic Type R adalah di atas purata sedan kereta yang beredar di pasaran, seperti Honda City, Accord, hingga Toyota 86.

Bukan itu sahaja, kereta ini juga menyokong sistem stereng Dual Pinion + EPS dan menyokong Pemandu Tilt & Telescopic.

Kereta ini juga mempunyai reka bentuk aerodinamik dengan keluk badan sporty yang ditekankan oleh Spoiler Wing Rear.

Di samping itu, Civic Type R kelihatan menggunakan kit tubuh seperti kereta lumba, dengan itu menambah kesan sportiness pada penampilan luar.

Di hadapan dipasang lampu LED yang digabungkan dengan LED Daytime Running Light (DRL) dan Lampu Kabus.Harga Kereta Honda Civic R Malaysia

Di samping itu, terdapat juga Kit Spoiler Underbody dengan striping merah dan dilengkapi dengan 3 lubang ekzos yang akan memancarkan bunyi ganas dan gemuruh.

Kemudian untuk pedalaman ia mempunyai papan pemuka moden dengan sentuhan merah pada beberapa bahagian yang menguatkan watak kereta ini.

Skrin sentuh 7-inci dengan sistem operasi Android dan sistem navigasi yang dibuat oleh Garmin telah dipasang pada papan pemuka.Spesifikasi kereta honda civic

Kereta ini juga mempunyai 8 pembesar suara dan ciri Audio Steering Switch yang menjadikan kualiti multimedia C Type Type R lebih berkualiti.

Di samping itu, ciri-ciri Switch Steering Cluster Meter dan Cruise Control juga disediakan. Kemudian terdapat ciri Dual Zone Auto A/C yang menambah keselesaan semasa memandu kereta ini.

Kerusi juga direka khas dalam warna merah untuk menambah rasa sporty.Interior Kereta Honda Civic

Harga Kereta Honda Civic

Harga Honda Civic Type R BaruHarga Honda Civic Type R Terpakai
RM330,002RM265,000

Baca juga senarai harga kereta Honda baru

Bagi anda yang bermimpi untuk memiliki kereta perlumbaan, Honda Civic Type R adalah pilihan yang paling sesuai.

Kereta ini akan menawarkan sensasi menunggang kereta perlumbaan terkini dengan prestasi pecutan terbaik di kelasnya.

Segala-galanya sebanding dengan harga Honda Civic Type R, jadi anda tidak perlu ragu untuk membelinya jika Anda benar-benar ingin membeli kereta sport terbaik di Malaysia.