Kebaikan Susu Anlene

Apa sahaja kebaikan susu Anlene? Kebaikan minum susu sebelum tidur ternyata memberi banyak impak kesihatan kepada tubuh. Walau bagimanapun, maklumat ini sebenarnya tidak diketahui oleh ramai orang di luar sana.

Minum susu sebelum tidur boleh meningkatkan kualiti tidur seseorang, kerana susu mengandungi triptofan dan asid amino yang boleh membantu Anda tidur lebih selesa.

Selain mengandungi triptofan dan asid amino, susu juga mengandungi melatonin. Melatonin adalah hormon alami dalam tubuh yang memainkan peranan penting dalam mengawal pola tidur.

Fungsi hormon ini adalah untuk membantu badan mengetahui masa untuk tidur dan bangun, serta untuk mengatasi pelbagai gangguan tidur.

Kebaikan minum susu bukan sahaja penawar kepada gangguan tidur. Bagaimanapun, susu juga boleh mengurangkan risiko pelbagai jenis penyakit bahaya seperti penyakit jantung dan strok.

Seperti yang diketahui, penyakit jantung koronari merupakan pembunuh nombor 1 (satu) di dunia akibat gangguan pada jantung dan pembuluh darah.

Menurut team penyelidik dari Wageningen dan Universiti Harvard, pengambilan 3 (tiga) gelas susu sehari boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular yang boleh menyebabkan masalah jantung sebanyak 18%.

Kajian ini mendedahkan bahawa terdapat korelasi antara minum susu setiap hari dengan pengurangan risiko mendapat penyakit jantung.

Kepentingan minum susu setiap hari, sebenarnya sudah lama dipromosikan oleh kerajaan.

Tepat pada tahun 1952 berkonsepkan 4 makanan sihat dan 5 sempurna untuk keluarga Malaysia.

Konsep 4 sihat dan 5 sempurna terdiri daripada pelbagai jenis makanan sihat dan berkhasiat seperti makanan ruji (pokok/utama), ulam-ulaman, sayur-sayuran, buah-buahan, dan susu.

Minum susu setiap hari dapat memberikan nutrien penting untuk tubuh seperti kalsium, protein, lemak, laktosa, dan vitamin.

Kebaikan Susu Anlene
Kebaikan Susu Anlene

Kebaikan Susu Anlene

Dari kandungan nutrisi dan mineral penting dalam susu, rajin minum susu setiap hari dapat memberi manfaat untuk tubuh antaranya:

1. Mensihatkan Badan

Susu juga mengandungi magnesium, kandungan ini dapat memastikan jantung dan saraf lain dalam keadaan normal.

Di mana, magnesium berfungsi untuk mengatasi keletihan yang Anda rasai selepas seharian beraktiviti.

2. Menguatkan Tulang

Susu mempunyai kandungan fosforus, kalsium, dan mineral yang tinggi yang sangat baik untuk mengekalkan tulang dan gigi yang kuat.

Juga, ia boleh mengekalkan dan menggantikan sel-sel yang rosak.

3. Mencegah Diabetes

Nutrien dan mineral yang terdapat dalam susu boleh membantu Anda memperbaiki masalah penghadaman/pencernaan dan tahap insulin dalam badan.

Dengan cara itu, susu boleh mengurangkan risiko diabetes tetapi pilihlah jenis susu yang rendah kandungan gula atau tanpa gula tambahan seperti Anlene Gold Plus.

4. Menjaga Kesihatan Jantung

Pilihan susu terbaik untuk mengekalkan kesihatan jantung ialah susu lembu organik dan susu lembu rendah lemak tepu.

Contohnya, Anlene Gold Plus dengan formula tambahan BeatPlus, yang menjadikan susu ini rendah kolesterol dan boleh di minum setiap hari.

Sumber kalium seperti kalium dalam susu boleh meningkatkan vasodilatasi dan menurunkan tekanan darah.

Ini boleh membuatkan Anda mengelakkan risiko penyakit kardiovaskular (jantung dan saluran darah).

5. Meningkatkan Vitamin D

Minum susu setiap hari dapat memberikan tubuh vitamin D. Vitamin D ini berfungsi untuk mengekalkan mood, jika dalam kuantiti yang mencukupi ia dapat menyokong penghasilan serotonin dalam badan.

Hormon serotonin ini boleh membantu Anda mengekalkan tidur dan juga mengawal selera makan.

Itulah pelbagai kelebihan yang boleh diperolehi oleh badan sekiranya Anda membiasakan diri dengan rutin meminum susu Anelen setiap hari sebab harga susu Anlene sangat murah.

Manfaat Minum Susu Sebelum Tidur

Selain boleh diminum pada waktu pagi sebelum memulakan aktiviti, Anda juga boleh minum susu sebelum tidur yang boleh berguna untuk mengekalkan kesihatan tubuh badan termasuk:

1. Membantu Tidur

Susu yang Anda minum sebelum tidur boleh menjadikan badan lebih relaks sehingga dapat mengurangkan gangguan tidur, kerana susu mengandungi triptofan dan asid amino yang dapat membantu Anda tidur lelap dengan menyeimbangkan hormon melatonin untuk mengatur pola tidur.

2. Membantu Mengatasi Tekanan

Tekanan yang berlebihan menyukarkan seseorang untuk memaksimumkan kualiti tidur yang dimiliki. Namun, jika Anda minum susu sebelum tidur.

Anda boleh mengurangkan tekanan selepas seharian melakukan aktiviti dan memudahkan badan Anda untuk tidur.

Untuk menangani tekanan, Anda boleh memilih susu dengan varian coklat untuk mengurangkan tahap tekanan yang Anda rasai.

3. Membantu Menguatkan Tulang

Kandungan fosforus, kalsium, dan kalium yang terkandung dalam susu sangat baik untuk kesihatan tulang. Malah, ia membantu badan membaiki sel yang rosak.

4. Membantu Meningkatkan Fungsi Penghadaman/Pencernaan

Manfaat terakhir meminum susu sebelum tidur ialah ia dapat membantu meningkatkan fungsi penghadaman/pencernaan.

Kerana minum susu sebelum tidur akan membantu usus untuk lebih aktif pada waktu malam, supaya pada waktu pagi Anda boleh membuang air besar dengan lancar.

5. Memberi Tenaga Selepas Anda Bangun

Tempoh tidur yang baik yang disyorkan oleh pakar kesihatan ialah 6-9 jam. Semasa tidur, badan Anda tidak mendapat apa-apa nutrisi langsung.

Jadi, apabila Anda bangun, Anda berasa lemah dan tidak mempunyai tenaga. Namun, jika Anda minum susu sebelum tidur, ia dapat memberikan nutrisi yang mencukupi sepanjang tempoh tidur yang memberikan tenaga selepas Anda bangun tidur.

Minum susu setiap hari juga boleh membantu Anda mengelakkan sakit perut dan masalah penghadaman yang lain.

Bagi mendapatkan manfaat kesihatan yang maksimum daripada pengambilan susu secara kerap sebelum tidur. Anda perlu menyesuaikan waktu minum susu kira-kira 2-3 jam sebelum tidur setiap hari.

Namun begitu, Anda perlu pastikan sama ada mimum susu harian adalah dalam jumlah yang sesuai atau tidak agar tidak mendatangkan masalah kesihatan lain akibat minum susu secara berlebihan.